Arvutid ja paragrahvid I

 

Kõige paremini toimiv?

Patendid on üks WIPO intellektuaalomandi mudeli põhielemente, võimaldades leiutajatel saada oma leiutise kasutamiseks eksklusiivõigusi teatud ajaks, tavaliselt 20 aastaks [1]. See süsteem peaks soodustama innovatsiooni ja tehnoloogia arengut aga pole kindlasti ilma probleemideta. Valisin patendi kõige paremini toimivaks ainult selle pärast, sest see ei vaja otsest uuendust tänapäeva digitaalses maailmas oma eesmärgi täitmiseks.

Mida peaks muutma?

Autoriõiguste ja litsentside süsteemid vajavad kindlasti muutusi, et hoida sammu tehnoloogia kiire arengu ja digiajastu kultuurimuutustega. Praegused seadused ei pruugi alati adekvaatselt kaitsta teoste loojaid ega arvestada kasutajate vajadusi ja õigusi. Näiteks tehisintellekti kasutamisel tekib küsimus, et kellele kuuluvad AI poolt loodud tööd ja kuidas neid kasutada tohib.

Samuti on oluline käsitleda mängude, filmide ja muusika digitaalsete litsentside teemat. Kasutajate õiguste kaitse peab olema tagatud ka olukordades kus digitaalne teenus lõpetab tegevuse või kui suured ettevõtted otsustavad koostöö lõpetada. Praegu võivad tarbijad end leida olukorrast, kus nad kaotavad juurdepääsu ostetud sisule ilma, et neil oleks selge õiguskaitse või hüvitisvõimalus. Siin võib tuua näite eelmisest aastast kui Sony ja Discovery vaheline litsents hakkas aeguma ja kliendid oleks oma ostetud sarjadest lihtsalt ilma jäänud kui ei oleks toimunud suuremat meedia lärmi [2].




Pildil on email mille Sony saatis oma klientidele enne kui otsustas litsentsi pikendada.



WIPO pilt - wipo.png (1920×1080) (ipleaders.in)

[1] - E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber - ICO wiki (itcollege.ee)

[2] ja pilt e-mailist - Sony prepares to delete paid-for content from your PS5 (gbnews.com)


Comments

Popular posts from this blog

Kolm põnevat IT-lahendust

Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini