Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

 


 

Eben Mogleni 1999 aasta artikkel "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright" pakkus omal ajal välja huvitava ja provokatiivse vaatenurga. Päris paljud ennustused on enam vähem täppi läinud, kuid on ka neid mis pole täitunud nii nagu ta ette kujutas.

Mogleni ennustus, et vaba tarkvara liikumine demonstreerib uut loomingu loomise ja jagamise viisi, mis põhineb koostööl ja avatusel. See ennustus on osutunud 25 aastat hiljem üsna täpseks. Vaba ja avatud lähtekoodiga tarkvara on kasvanud tohutult, olles aluseks paljudele tehnoloogiatele. Android ja Linux on näited mis tõestavad, et koostööpõhine lähenemine tarkvara arendamisele on võimeline tootma kvaliteetset tarkvara.

Kuigi Mogleni artikkel ennustas autoriõiguse olulist taandumist, pole see stsenaarium kahjuks täielikult realiseerunud. Autoriõigused ei ole kuhugi kadunud, pigem on need kohmakalt kohandatud digitaalajastu uutele väljakutsetele, muutes olukorra veelgi keerukamaks. Autoriõiguse seadused on karmistunud, eriti digitaalse sisu levitamise osas ja on loodud digitaalsete õiguste halduse süsteemid (DRM). Sellised meetmed on sageli saanud palju kriitikat kasutajatelt ja vaba tarkvara toetajatelt.

Moglen tõi välja, kuidas digitehnoloogia muudab info levitamise ja tarbimise viise, mis on jätkuvalt asjakohane. Internet ja digitaalne levitamine on muutnud muusika, filmide ja teiste meelelahutusvormide tarbimist. Vähenenud on vajadus füüsiliste andmekandjate ja traditsiooniliste levitamiskanalite järele. Platvormid nagu näiteks YouTube, Spotify ja Netflix on muutnud meedia tarbimise maastikku, võimaldades kasutajatel juurdepääsu aina suurenevale sisu hulgale.



View of Anarchism triumphant: Free software and the death of copyright | First Monday

Comments

Popular posts from this blog

Kolm põnevat IT-lahendust

Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu