Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu


Email - võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla.

Nagu paljud teisedki internetiga seotud läbimurded on ka elektrooniline kiri saanud oma alguse läbi ARPANET’i (Advanced Research Projects Agency Network) loomise 1960-ndatel [1]. Aastal 1971 ehk 20 aastat enne veebi tulekut saatis Ray Tomlinson esimese elektroonilise kirja kasutades enda poolt muudetud SNDMSG programmi. SNDMSG programm oli algselt loodud kirjade saatmiseks erinevate kasutajate vahel samas arvutis [2].  

Pildil arvutid mille vahel saadeti esimene email.

Peale mida hakkas elektrooniline post aina rohkem kasutust leidma, algul küll teaduse ja sõjatööstuse maailmas aga peatselt ka tavainimese elus. Kõigest 7 aastat peale esimest emaili saadeti ka esimene mail mida võiks nimetada spämmiks. Tänapäeval moodustab spämm väga suure osa kõikidest saadetud e-kirjadest [4]. Kuigi esimesest e-kirjast on möödas juba üle 50 aasta on keeruline uskuda ,et nad tulevikus kuhugile kaoksid. Ei ole heli- ega videotehnoloogia kiire areng suutnud e-kirja asendada.

 


BBS (Bulletin Board System) - mis on tänaseks juba täiesti kadunud

BBS oli enne internetti kasutusel olev arvutivõrk kuhu oli võimalik ühenduda kasutades telefoniühendust. Algselt loodud 1978 Ward Christenseni ja Randy Suessi poolt sõnumite saatmiseks ja postitamiseks. Sellele hakati kiirelt lisama uusi funktsioone nagu näiteks failide jagamine. BBS oli ka esimene massiivne mitme mängijaga veebimängude keskkond. Kuigi need mängud olid algelised ja ei toetanud mitut mängijat korraga. Seda kasutasid enamjaolt entusiastid kellel olid isiklikud arvutid [4]. Kuigi BBS pole veel täiesti kadunud siis otsest vajadust selle järele tänapäeval enam ei ole ja seda hoiavad elus nostalgiahuvilised.  

 

 


 

E-mail pilt - email-env-1345971.png (473×374) (wordpress.com)

Arvutid pilt - FirstEmailComputers.jpg (513×404) (history-computer.com)

BBS pilt - INrxNH.png (794×501) (itch.zone)

[1] - What is ARPANET and what's its significance? (techtarget.com)

[2] - The First E-mail Message of Ray Tomlinson - History-Computer

[3] - When Was Email Invented? The Complete History of Email (powerdmarc.com)

[4] - Bulletin Board Systems - Engineering and Technology History Wiki (ethw.org)


Comments

Popular posts from this blog

Kolm põnevat IT-lahendust

Arendus- ja ärimudelid